Reisverslag november 2014

gambia-31479De reis verliep voorspoedig. We waren op de geplande tijd in Banjul, waar ik opgehaald zou worden door onze vertegenwoordiger in Gambia. Uiteraard was de tijd weer eens een probleem en na ruim een half uur wachten kon ik naar het appartement.  Koffers uitpakken en naar bed, want het was inmiddels al weer diep in de nacht. De volgende dag werd een dag van organiseren. Beide telefoonnummers waren ongeldig, internet was verlopen, de verzekering was verlopen. Eigenlijk de hele dag bezig geweest met “herstelwerkzaamheden”.

De volgende dag lekker weinig doen, alleen wat bezoekjes afgelegd en gesprekken gevoerd met bekenden. Ook 12 paar voetbalschoenen afkomstig van PumaNick uitgedeeld aan goede bekenden. Ze wisten niet wat ze zagen: originele Puma schoenen. Echt helemaal te gek!  Verder zaterdag naar een paar wedstrijden gekeken: een van Black Stars uit Bussumbala en een van een team uit New Yundum.IMG_1271

Het was prachtig te zien hoe zorgvuldig de spelers met de eerder geschonken tenues omgaan. Alles zag er nog steeds super uit. Jammer genoeg had ik mijn camera niet bij me zodat ik er helaas geen foto van kon maken.  De volgende dag (zondag) bracht ik een bezoek aan Palm Beach want ook daar hebben we een team zitten. Het werd echter een stranddag want er was geen team te bekennen .  Dus lekker genieten van het weer.

Volgende dag was het public Holiday, dus weer niets doen behalve een wedstrijd kijken op het Manjay Field. Daarna begon de ellende. Er was geen benzine te koop, dus alleen naar Brufut geweest om de academie van Baba Ceesay te voorzien van schitterende outfits voor de jeugd en senioren (afkomstig van  OJC  Rosmalen en VVV Venlo). Ook de ballen die we gaven waren een geschenk uit de hemel. De ballen waar ze mee speelden/trainden waren ongelooflijk slecht.

IMG_1348De volgende dag een bezoek gebracht aan het gehandicapte basketbalteam in Serakunda. We hadden prachtige shirts van VELO meegenomen en die aan het team geschonken. Mooi die blijdschap. Daarna bezochten we onze academie in Kotu, daar waar John de zaak runt. Ook daar weer blije gezichten door een gift van PSV uit Eindhoven. We hadden van PSV veel shirts en broekjes ontvangen,. Een klein gedeelte had ik alvast met het vliegtuig mee kunnen nemen.

Maar de verrassing was compleet toen ik ze ook een volle doos voetbalschoenen aanbood die Puma Nick ons geschonken had. De volgende dagen brachten we bezoeken aan Nema Kunda, Nema Kunku en Brikama waar we tenues uitdeelden  van vv Den Dungen, OJC  Rosmalen en JVC uit Cuijk. In Brikama nog een team  blij gemaakt met tenues van vv Gestel uit Eindhoven. Ook bezochten we in Abuko  Het vrouwenteam van van Abuko FC  speelt voortaan in de tenues van HMVV uit Hooge Mierde.

In New Yundum hadden we met Lamin Suares van de Willem II academie de afspraak dat we een toernooi zouden organiseren. IMG_1598We hielden een toernooi met 2 categorieën . Acht teams van onder 10 en 8 teams  onder 16 . De prijzen waren tassen  met shirts van VVV-Venlo en van JVC uit Cuijk, 2 x 20 paar sportkousen van Masita en wedstrijdballen. Natuurlijk ook de nodige bekers geschonken en prijzen voor de beste keeper en de beste speler van het toernooi . De leiding van het toernooi ontving prachtige polos van Dena Oilfield uit Dubai.  Ook kreeg iedere deelnemende club 2 wedstrijdballen van ons.

Het toernooi was een succes met op de dag van de finales rond de 2000 toeschouwers. De dag na het toernooi bezochten we de kleuterschool in Kotu. Deze school moet op last van de overheid  afgebroken worden. Er worden op die manier veel kinderen van 4 tot 7 jaar gedupeerd .Nu hebben ze nog onderwijs maar straks niets meer. We beloofden het hoofd van de school ,mr. Numo, dat wij op zoek gaan naar sponsors in Nederland om een nieuwe school te bouwen.

IMG_1698De volgende dag brachten we een bezoek aan Jaburo, waar Jungle FC speelt. Volgens Lamin Suares hadden die totaal niets. Dit keer hadden we kleding van NAC uit Breda bij ons. Schitterend en iedereen blij.  Hierna bezochten we nog meer clubs waar we kleding, schoenen en ballen schonken van o.a. Balans Sport, FC Lelystad, vv Acht, vv Nuenen, FC Borne, vv Gestel, PumaNick en niet te vergeten HMVV. Kleding van Masita en opnieuw spulletjes van Balans Sport verdeelden we onder arme gezinnen in het binnenland.

De dag erop bezochten we onze vertegenwoordiger in Gambia, Kalifa Kanteh. Kalifa werkt voor ons in regio Sifoe. We hadden de auto vol geladen want Kalifa had er voor gezorgd dat er veel teams in Sifoe zouden zijn. Kleding hadden we van o.a. FC Lelystad, HMVV, NAC Breda en van FC Nuenen. Toen dit achter de rug was maakte Kalifa ons attent op de Faratou Academie, die totaal niets hadden en toch zeer professioneel te werk gingen.IMG_1668

Na een lange tocht door het binnenland bereikten we de Faratou Accademie. Ze hadden voor hun 10 teams maar een (1) set tenues. De rest had gewoon niets. Omdat we op dat moment niets bij ons hadden wilde ik later terug gaan. De dag erop bezocht ik Faratou dus opnieuw .De foto’s waren prachtig nadat we de complete jeugd voorzien hadden van OJC kleding. We hadden een brok in de keel na de emotionele uitreiking en besloten later nog eens terug te gaan. We hadden nog een tas met kleding van Helmond Sport staan. René had die ons namens Helmond Sport gegeven.

Nu volgden de gesprekken voor weer een groot toernooi. Deze keer in Berending. Speciaal voor dit toernooi was onze regiovertegenwoordiger René eigenlijk naar Gambia gekomen. We zouden een toernooi organiseren met 6 deelnemende clubs met teams onder de 16. Het zou plaatsvinden in Berending. DSC00881Er waren teams uit: Kotu, Gunjur, Sifoe, Katar, Kartong en Berending zelf.  We hadden speciale gasten uitgenodigd waaronder de scheidsrechter die Nederland tegen Chili floot tijdens de afgelopen WK i n Brazilië  En ja hoor, Bakary Gassama was onze eregast.

De pers was uitgenodigd en er werd een radio interview gemaakt. Het toernooi was een groot succes met alleen maar winnaars. Wij zorgden ook nog voor eten en drinken voor de jeugd en ook het transport werd betaald door ons. Mede door de keukenhulp, de scheidsrechters de medische staf en tal van inwoners van Berending, was het toernooi een groot succes. De uiteindelijke winnaar was Black and White FC uit Berending die AZ Academie uit Kotu in de finale versloeg met 3-1

De 1ste prijs was een trofee en een tas shirts van VVV-Venlo, 2de prijs trofee en 20 shirts van VVV-Venlo en een 3de prijs trofee met 20 paar nieuwe sokken van Masita. Ook waren er prijzen voor de beste speler en beste keeper. Na dit zware weekend was het maandag lekker niks doen. Er kwam alleen bezoek uit Brikama en van de school uit Kotu.DSC00834

De volgende dag gingen René en ik naar Faratou om daar de tas met kleding van het 1ste elftal van Helmond Sport af te geven bij de academie van Faratou.  De jeugdteams van Faratou liepen nu  allemaal in de shirts van OJC Rosmalen rond maar hun vaandelteam (het 1ste elftal) had nog niets. Dat was vanaf dat moment verleden tijd. Door de donatie van Helmond Sport (Driessen HRM)  stonden ook zij er “gelikt” op. Maar de echte verrassing kwam toen Ebrima ons vertelde dat ze de verenigingsnaam gingen veranderen in Helmond Sport Gambia.  De laatste berichten zijn dat er nu al “supporters” van Helmond Sport deze nieuwe club bezocht hebben.

IMG_1703De dag erna waren we op een bruiloft. Ook daar was onze stichting bekend want de bruid vroeg voor haar broer (die FC Pipeline onder zijn hoede had) hulp. Uiteraard konden we dat niet weigeren en dus liep Pipeline FC later in een prachtige outfit van NAC Breda rond.  De “werk”vakantie zat er weer bijna op.

Toch wel tevreden konden we weer terug kijken op veel blije gezichten.

Voor meer foto’s van de reis november 2014 zie fotoalbum 2014 en natuurlijk  

TWITTER (@SportGambia) en Facebook.50WaysToSearchTwitter1