Inleiding

Om het Nederlandse klimaat te ontvluchten gingen mijn vrouw en ik in december 2004 voor het eerst naar Gambia. gambia-31479Natuurlijk voor zon en strand maar tijdens ons verblijf hebben andere zaken diepe indruk op ons gemaakt. De levensvreugde van de bevolking, ondanks de armoede, is daar een van. Schrijnend is echter vooral dat er weinig tot geen perspectief is gambia-nieuwssssvoor verbetering van hun levensomstandigheden.

Gambia is voor de toerist een land met twee gezichten,. Dat wil zeggen of je komt in Gambia en je raakt verknocht aan het land, of je gaat nooit meer terug. Wij behoren tot de eerste categorie. Wij hebben echt ons hart verloren aan Gambia. We hebben destijds besloten 2 kinderen te gaan ondersteunen met schoolgeld, leermiddelen, kleding en boekengeld. Daarom bezochten we ook regelmatig de SOS School waar we hun rapporten bekeken en met de schoolleiding spraken.

In een van die gesprekken met het schoolhoofd bleek dat er in Gambia een ernstig tekort was aan sportkleding, voetbalkleding, trainingspakken, voetbalschoenen, sportschoenen en voetballen. Het is voor voetballers, jong of oud, financieel bijna onmogelijk  goede sportkleding of een fraai voetbaltenue te kopen.Onze ballen

Wij begrepen dat je nooit heel Gambia van sportkleding kunt voorzien, maar onder het motto dat kleine beetjes ook helpen hebben we besloten ons te gaan inzetten voor de jeugd van Gambia door gebruikte of overbodige voetbalkleding in Nederland te gaan inzamelen. Het was natuurlijk niet zo dat iedereen zo enthousiast reageerde als we wel zouden willen maar “mondjesmaat” kwam er toch schot in. Nu zijn we zo ver dat zelfs bedrijven als Masita en Balans Sport ons helpen.

Na de voetbalclubs van het eerste uur hebben zich gelukkig meerdere verenigingen bij ons gemeld. We ontvangen nu onder meer steun  van verenigingen als NAC uit Breda,  FC Eindhoven, AZ uit Alkmaar, PSV, HMVV Hooge Mierde, Helmond Sport, VVV-Venlo, OJC Rosmalen, JVC Cuijk en gelukkig nog van veel meer amateurclubs en sportbedrijven in Nederland en België. Enkele IMG_1097van die amateurverenigingen steunen ons al jaren.

Zie hiervoor de “sponsorpagina”.

Omdat de vraag door de “mond op mond-reclame” voor onze Stichting in Gambia enorm is toegenomen hebben wij nog steeds een chronisch tekort aan bruikbare sportkleding. We denken vooral  aan (door verandering van sponsor of vervanging van een kledinglijn) overbodig geworden tenues en shirts. Ook trainingsspulletjes, hesjes en ballen zijn meer dan welkom.

Wij garanderen dat alle goederen direct op de plaats belanden waar ze behoren te zijn: direct en zonder allerlei omwegen. Om de continuïteit en verantwoording van uw en onze steun te waarborgen hebben wij begin 2010 onze activiteiten ondergebracht in: ”SICHTING GAMBIA SPORT ”. Vanzelfsprekend is het nu voor ons ook eenvoudiger verenigingen en bedrijven aan te schrijven voor onmisbare steun. Onlangs is door ons de ANBI status aangevraagd en verleend. Bedrijven die een financiële bijdrage geven kunnen dit nu opgeven aan de belastingdienst.5

Geregeld gaan we nog steeds naar de zon en “onze kinderen” in Gambia. We hebben  momenteel 3 kinderen in de leeftijd van 6,7,en 8 jaar waar we privé het boekengeld en de school-uniformen voor betalen.

In Kotu staat een Nurcery School die op last van de regering afgebroken moet worden. Dit is een voor kinderen van het district Kotu een regelrechte ramp. Daarom stellen wij alles in het werk financiële sponsors te vinden om de bouw van een nieuwe Nurcery en Primary School te kunnen bekostigen.

Ook willen we eigenlijk meer goederen naar Gambia sturen maar het ontbreekt ons vaak simpelweg aan geld om een complete container spullen te verschepen. De eerste zendingen zijn met behulp van bijdragen van vrienden en kennissen verstuurd, maar we kunnen niet eindeloos een beroep op hen blijven doen. We moeten nu echt op zoek naar financiële bijdrages.

Wilt u ons helpen?  Dat kan met zowel goederen als met financiële hulp. Om onze idealen te verwezenlijken is uw steun onontbeerlijk!!

Jan Vermeulen, voorzitter