Reisverslag maart, aanvang nieuwbouw school

Het doel van deze reis naar Gambia was “het startsein geven’ voor de nieuwbouw van de Nursery school in Kotu. Aangekomen op de luchthaven van Banjul bleek een koffer zoek te zijn. Na een boel geharrewar met de reisorganisator en de bagage-afhandeling op het vliegveld arriveerde de koffer de volgende dag met een andere vlucht. Een hele opluchting omdat een grote hoeveelheid paperassen van de nieuwbouw in deze koffer zat!

Nu dus snel beginnen met afspraken maken, plannen en regelen. Eerst naar onze partner in Gambia om daar te spreken met Kalifa Kanteh. Kalifa vertelde mij dat het totale budget inmiddels veilig op de rekening stond die beheerd werd door Kalifa en zijn organisatie. De volgende dagen hebben we het bouwrijp maken van het terrein en de afbraak van een oud huisje (woning) gevolgd. Na enkele dagen lag de voormalige woning plat. Het puin bleef echter liggen om te worden gebruikt bij de onderlaag van de vloeren en de fundering.

Problemen en oplossingen! Er moesten stenen voor de bouw gemaakt worden en daarvoor was water nodig. We hadden eerder besloten een eigen Borehole met solar aan te laten leggen. Met zo’n Borehole ben je niet afhankelijk van levering via een energie-leverancier. Stichting Gambia Sport had in Nederland al extra sponsors gezocht om de aanleg van een Borehole te kunnen bekostigen. Ons budget mocht immers niet in gevaar komen. Dankzij 2 sponsors die bereid waren deze post op zich te nemen, kon het boren beginnen.

Het boren liep in het begin vrij soepel maar naar enkele meters stuitte men al op de restanten van een oude steengroeve. Zwaarder geschut werd aangevoerd en men plaatste een oude automotor op een aangepaste kar, zodat met verlengstukken toch geboord kon worden. Na enkele dagen was een diepte van rond de 15 meter bereikt en kon het water naar boven gepompt kon worden.

Hoera! Daar was de eigen watervoorziening, dus nooit angst voor rekeningen achteraf. Maar toch nog een tegenslag. Omdat de toren te snel was geplaatst en de fundering daarvan dus nog niet droog genoeg was, trok alles scheef. De aannemer besloot de toren af te breken en opnieuw op te bouwen. Prachtig, nu konden ze eindelijk beginnen met de “fabricage” van de stenen. Intussen werden de funderingen gemeten en uitgegraven.

Ruim 1 ½ jaar geleden begon Stichting Gambia Sport aan dit project. Er volgde tegenslag op tegenslag, maar er is nooit aan opgeven gedacht Geleidelijk aan wisten we steeds meer sponsors (o.m. Wilde Ganzen) te overtuigen. Nu is het zover dat de verwachting uitgesproken wordt dat de school november 2017 geopend kan worden.

Na het volgende bezoek aan Gambia in juni/juli volgt meer informatie.
Wordt dus vervolgd: