Gambia mei 2012

Reisverslag Gambia Mei 2012

Dag 1. Aankomst in Banjul was weer als vanouds, Lamin stond me weer op te wachten om me naar zijn huis te brengen en eventueel de auto in ontvangst te nemen, maar helaas kon dat niet omdat de auto niet verzekerd was omdat er geen geld was. Dus dat waren de eerste kosten voor mij Auto verzekeren 5000,00 dalasi, zou vandaag geregeld worden maar helaas geen auto. Lamin heeft me naar mijn appartement gebracht en dus koffer uitgepakt en het personeel van het appartement begroet.

Dag 2 tot 4. Zoals ik verwachtte had ik geen auto zondag en op maandag kon ik over de auto beschikken. Afspraken maken in Gambia is een ramp iedereen heeft tijd genoeg. Verder afspraken gemaakt met FC Magada uit Bakou en vrienden bezocht. Iedereen was weer blij me te zien zelfs de politie. Ook de militairen waren blij en het leek of dat ik niet weggeweest was. Dat is het land van de glimlach

Dag 5, Vandaag bezoek gebracht aan FC AZ Academy uit Kotu en afspraken gemaakt met de nurcery school in Kotu. Ik moest mee met William om een wedstrijd te bekijken van Real de Banjul omdat ze alles verloren hadden toen ik thuis was, kijken of de kansen nu konden keren nu ik weer hier was en heb dus om 16.00 uur het team van Banjul toegesproken. Real de Banjul speelt op 1ste divisie niveau en de eindstand was dus toch 3-0 . Ik was de wonderdokter en moest zaterdag weer mee.

Dag 6, Vandaag had ik een afspraak met FC HMVV uit Brufut, heb mijn telefoonnummers laten registreren en heb mijn internet in orde laten maken. Verder afspraken gemaakt met Gamstar FC uit Nemakunku Village. Verder spullen uitgezocht en op het strand gelegen want ook mijn kleur moet op pijl gehouden worden. Als je echt als een bekende “Toebab” (betekent blanke), rondloopt moet je ook een beetje de kleur van Gambia hebben en dat is zwart.

Dag 7, Er stond een afspraak met Fouday Yallow van de Nurcery school in Serakunda. Hun hoofdsponsor wilde in gesprek met onze stichting die avond in Brufut.Het gesprek verliep goed met dhr. John Reynolds van The Gambia Education Project.Die avond gesproken met Baba Ceecay die wilde grotere shirts omdat deze te klein waren geworden. Tijdens een wedstrijd van HMVV kon ik dat zelf bevestigen en met de toezegging van nieuwe shirts kon ik weer huiswaarts keren.

Dag 8, Alweer zaterdag. Afspraken gemaakt met Ebrima Njie coach van FC Schijndel die om Steun vroeg voor het nieuw team dat ze hadden. Ze hebben nu 2 teams. Verder aan mijn kleur gewerkt tot dat William van Real de Banjul me kwam halen om 15.30 uur voor een wedstrijd van jong Real die onder leiding staan Franky van de Velde een Belgische coach. Na een afspraak gemaakt te hebben met Franky voor de week daarop voor een gesprek konden we de wedstrijd gaan bekijken. In de eerste helft kwam Real onder druk maar de 2de helft was het omgekeerd en won Real met 1-0. William en zijn team zien mij nu als hun geluk brengende MASCOTTE. Na afloop naar de luchthaven gereden om Nettie op te halen die vanwege de geboorte van ons 3de kleinkind een week later was gekomen.

Dag 9, Vandaag was er een bezoek aan FC Milan en aan FC Future Stars gepland. De laatste is heel toepasselijk, de toekomst is voor deze club mooi want ze ontvingen een prachtige set shirts en broeken van sponsor RKTVV uit Tilburg. Fc Milan ontving eveneens een mooi tenue deze waren van HMVV uit Hooge Mierde.

Dag 10, Een bezoek aan FC Icetea die de naam gaan veranderen in vermoedelijk Black Lions of fc Marvilde, later meer hierover, stond gepland. Ik hoefde niet ver te reizen omdat er naast mijn onderkomen een voetbalveld (zandvlakte) ligt en ze daar hun wedstrijd speelde. Trots als een Pauw waren ze in het tenue van Marvilde, tja en dan zou de naam zomaar FC Marvilde kunnen worden. Verder deze dag weer spullen opgehaald uit de opslag en afspraken geregeld.

Dag 11, Vandaag een ontmoeting op het kantoor van de GiEPA en een bezoek aan Latrikunda. De gesprekken bij de GiEPA verliepen zeer goed, en waren voor onze stichting zeer positief, dit alles met het oog op onze idealen, het bouwen van een voetbalacademie in Gambia. Het bezoek aan Latrikunda was schitterend oude herinneringen werden opgehaald en ik deed de belofte dat ik later zou terug komen om ze extra voetballen van Aguri en tenues te geven. Dag afgesloten met een paar drankjes.

Dag 12, Vandaag de kater verwerkt die ik had gekregen van de vorige dag afsluiten, bbbrrr een dag afsluiten kan zwaar zijn. Een bezoek aan Busumbala en  FC Milan in Serakunda stond vandaag op het programma. Ook een wedstrijd van Real de Banjul 2, waar ik ook voor uitgenodigd was ben ik gaan bezoeken. Real speelde tegen mijn elftal FC IceTea, ik laat echt deze naam wijzigen want deze naam straalt echt niets uit. De wedstrijd eindigde in 0-0

Dag 13, Nadat ik weer dozen opgehaald had, was het even zonnen. Trouwens een ritje van 30 minuten in Gambia kan zomaar 3 uur duren, het is echt ongelooflijk dat sommige auto’s nog kunnen rijden, en dat er niet meer ongelukken gebeuren, echter wat mij over het algemeen opvalt is dat er nooit naar het hoofd gewezen wordt als wie dan ook een verkeersfout maakt, en geloof me, iemand die er een maakt is zeldzamer als andersom, het rijden in Gambia is echt een avontuur op zich. In de middag vertrok ik naar Brufut om daar het elftal van Baba Ceesay zijn te kleine tenue te voorzien van een complete outfit van FC Colmschate ’33 mooi was het om die stralende gezichten weer te zien. Na de “plechtigheid” de dag voldaan afgesloten.

Dag 14, Alweer de 27ste vandaag was ik (bijna) geheel vrij omdat mijn vrouw Jarig was. Ik heb alleen een school in Brikama bezocht, dozen opgehaald uit de opslag en een tas naar Sukuta gebracht. In de avond een gesprek gehad met FC Eindhoven om de wedstrijd van de volgende dag te bespreken. De avond was geheel voor de jarige en na een heerlijke maaltijd hebben we de dag afgesloten.

Dag 15, Vandaag eerst de jeugd van AZ Footbal Academie, John de coach was apetrots op zijn jeugd deze was naar aanleiding van de donatie van AZ uitgegroeid naar bijna 86 kinderen, ofwel John had met zijn trainers 6 teams, ze hadden het tenue van AZ gekregen en prachtige shirts van OJC uit Rosmalen, echter het bleek dat ze nog dringend om shirts verlegen zaten en dan uiteraard met name die van AZ uit Alkmaar. Nadat ik John trainingspionnen had gegeven en de toezegging dat ik AZ weer ga benaderen, ben ik naar het strand gegaan.

Om 15.00 ben ik naar New Yundum gereden want op de FIFA kunstveld was er een presentatie van de goederen die FC Willem II geschonken had aan de academie van Yerrebomba FC die ook zijn naam officieel ging wijzigen in Willem II Footbal Academie. Voor deze happening was er een voorwedstrijd van de meiden georganiseerd en met om 5 hrs de wedstrijd FC Willem II tegen FC Eindhoven. FC Eindhoven ook een academie van ons, was door mij uitgenodigd om deze kraker te spelen. Hoge functionarissen uit de regering en omgeving, zoals de Alkalo, hoofd van een dorp, waren uitgenodigd. De bondscoach van de vrouwen van Gambia Tjoko Mbenga was ook een bijzondere verschijning, uiteraard kon ik Tjoko al een lange tijd. Met muziek op de achtergrond en in aanwezigheid van de reporter van The Observer, lieten beide ploegen bijzonder goed voetbal zien, echt dit was het beste wat ik ooit gezien had, geweldig spel goede combinaties en spelers met echt spelinzicht, ik heb er dan ook van genoten. De uitslag FC Willem II – FC Eindhoven was 1-2 maar nogmaals grote klasse voor het spel, en met toch een trotse manager van beide ploegen Yankuba Vermeulen.

Eigenlijk kon ik ook niet verliezen, beide ploegen heb ik voor de wedstrijd toegesproken en beide ploegen waren mijn oogappels echt ik was zo trots als een pauw, ondanks dat mijn Willem II verloren had, oja nog iets ik ben een Eindhovenaar hè !!!!  Nadat ik de journalist en de leiding van FC Eindhoven een lift had gegeven ben ik huiswaarts gegaan om de zware dag af te sluiten.

Dag 16, Vandaag stonden de kleintjes van FC Eindhoven op het programma en jeugd van Jatta’s Footbal Academy uit Bussumbala. In de ochtend eerst de snoetjes van de kinderen van FC Eindhoven laten glunderen, prachtig was het om dit te zien. Trots en stoer poseerde ze voor de foto, zie ook onze site. In de middag naar Brikama om daar de prachtige oranje outfit van RKTVV uit Tilburg te schenken aan Jatta’s Academy met de ballen van onze hoofdsponsor Aguri was het plaatje weer compleet. Na de wedstrijd die ze speelden voor mij, ben ik weer moe maar voldaan richting thuisbasis gereden, weer een dag voorbij.

Dag 17 en 18, Deze dagen gebruikt om afspraken te maken met een school in Brufut, ze wilde ook graag hulp van onze stichting, en weer enkele dozen opgehaald uit de opslag. Verder de dagen gebruikt om bij te komen van het vele reizen en plannen.

Dag 19, Vandaag naar onze school de Nurcery school van Mr. Numo. Het schoolgeld van onze kinderen moest voldaan worden, ook het schoolgeld van sponsors uit Nederland moest voldaan worden. Ik had voor de kinderen extra snoep, potloden en schriften meegenomen, prachtig om te zien hoe ze liedjes zongen voor ons. Toen we gingen hadden we de zekerheid dat de kinderen, Omar, Kadijatou, Kombeh en Adama tot mei 2013 op school bleven. Met dank aan onze sponsors die van 2 kinderen het schoolgeld betaalden  en wij uit privé geld de 2 andere kinderen. Om 13.00hr ben ik nog even naar de academie in Sukuta gereden ze hadden problemen met enkele materialen die wij geschonken hadden, uiteraard was dit snel opgelost. In de middag had ik de wedstrijd Willem II tegen Real de Banjul geregeld, dit op het kunstveld van de FIFA in New Yundum. Het begon als een zeer goede wedstrijd maar toch bleken de jonkies van Real de betere te zijn, Willem II probeerde met kracht de zaak te ontregelen zodat ik toch in moest grijpen en de aanvoerder van Willem II op het matje riep. Voetbal is mooi maar mag niet ten koste gaan van grove overtredingen. De wedstrijd eindigde met een 3-3 stand, maar eerlijk is eerlijk, Real was verre weg de betere ploeg in het geheel.

Dag 20, Vandaag stonden de omliggende dorpen van Kafuta op het programma daar het tenue van vv  Den Dungen en FC Marvilde uitgedeeld aan dorpen als Amdalai en Faraba Sulin ze hebben in beide dorpen een sport comité, dat comité is verantwoordelijk voor de tenues iedere ploeg kan als ze een wedstrijd moeten spelen de tenues in bruikleen krijgen van het comité. Als je arm bent ontstaan er echt goede dingen ook in Gambia, want laten we eerlijk zijn het is toch een mooie regeling, iedere club krijgt op zo’n manier de kans om in een officieel tenue te spelen. Verder deze dag vermoeiend maar voldaan afgesloten.

Dag 21, Een bezoek aan de tandarts met ons sponsorkind Aminata stond op het programma, en een bezoek aan Lamin Village waar een plaatselijke club om hulp gevraagd had. In de middag wachten in Manjay op Aminata, voor de tandarts toen met de auto naar Serrakunda om dit eerst af te werken. Nadat dit weer afgewerkt was in de middag naar Lamin Village gereden om daar de problemen van de plaatselijke club aan te horen.

Dag 22, Vandaag had AZ Footbal Academie een officiële wedstrijd in het stadion van Manjay, ook stond er een wedstrijd  van Real de Banjul op het programma, en waren we uitgenodigd voor een feest in Penyem. Het feest moesten we wegens tijdsgebrek en de grote afstand laten lopen, het was namelijk “cleaningsday” dat wil zeggen dat je tot 1 uur niet mag rijden en de tijd na 1 uur gewoon niet toereikend was, wel jammer maar je moet keuzes maken in de beperkte tijd die je nu eenmaal hebt in Gambia. Later bleek dat de wedstrijd van AZ uitgelopen was door juist de cleaningsday, ze konden niet eerder dan 1 uur met wedstrijden aanvangen, AZ moest daarom rond 7 uur zijn wedstrijd spelen. Door deze tegenvaller ben ik gehaast naar Banjul gereden om daar de 2de helft van Real de Banjul te kijken, ze wonnen hun wedstrijd weer met 2-1 dus de manager William was erg blij met mijn bezoek. Tijdens de wedstrijd kreeg ik telefoon dat John de coach van AZ de wedstrijd afgelast had omdat de aanvangstijd weer uitgesteld was naar 9 uur. Omdat John met kinderen werkt heeft hij zijn jongens naar huis gestuurd, goede beslissing van John, ik heb hem dit later medegedeeld.

Dag 23, Vandaag alweer zondag dat een rustdag is, dus daarom slechts 2 bezoekjes bij Seykou en de jeugd van Brikama. In de avond had ik een wedstrijd van de dames van Willem II, ze speelden erg goed en nadat ik ook de dames van Willem II weer voorzien had van extra ballen die Aguri gesponsord had, heb ik de dames mijn hulp toegezegd, want het bleek dat er te weinig aandacht aan dit team gegeven werd, later zou ik hiervoor de leiding van Willem II  aanspreken.

Dag 24, Vandaag niet veel gedaan, wel de dozen opgehaald voor het bezoek aan de school in Samikuta de volgende dag. Verder deze dag rustig afgewerkt.

Dag 25, Vroeg op, eerst Saykou opgehaald om samen naar Samikuta te reizen. Onderweg de lerares Madely opgepikt en toen naar de veerboot in Banjul te gaan. De organisatie van dit geheel bestaat voornamelijk uit voorkeuzes en geld schuiven. Voor de dozen die ik naar de school bracht moest ik 50 dalasie betalen als zgn vrachtkosten, dus juist we doen mee met het “systeem” en betalen dan maar. De overtocht is een beleving op zich, een bonte verzameling van auto’s en mensen prachtig om te zien. De aankomst in Barra is weer iets op zich, terwijl ik de auto van de pont rij, bleek een politie te fluiten, waarom was mij onduidelijk dus parkeerde ik de auto verderop waar plaats was. En jawel er kwam een politie aanlopen die me naar de papieren vroeg, ik had de gordel nog niet om zei hij toen ik van de boot kwam. Ik moest me melden op het politiebureau waar ik in contact kwam met hoofd inspector politie dhr. Brando die nadat ik alles uitgelegd had mij succes wenste met de donatie die we bij ons hadden voor de school, en liet ons gaan zonder proces.

De reis van ruim 1 uur naar Samikuta was er een die leek op een rit in niemandsland, de weg was dwars door het niemandsland, een weg van stof en gaten kuilen en bulten teisterde onze auto ruim 1 ½ tijd, dat de auto deze rit overleefde was al een wonder op zich, maar toch ondanks alles was het een beleving op zich. De Lower Basic Scool van Samikuta bleek een school te zijn die de regering daar neergezet had, verder niks, met andere woorden de zeer arme bevolking moest het verder maar uitzoeken met de school die bestond uit letterlijk 4 muren en een dak. De bewoners van Samikuta konden het schoolgeld van 30 dalasie per kind per maand gewoon niet betalen zodat de meeste kinderen ook niet naar deze school konden, triest heel erg triest. Samikuta heeft ongeveer 700 kinderen waarvan er zo’n 100 naar deze school konden, deze gelukkige kinderen moesten een schrift in 3 stukken delen zodat 3 kinderen 1 schrift had een potlood werd in 2 stukken gebroken om te verdelen. Je begrijpt dat de potloden, puntenslijpers, ballen , verbandmiddelen, en sport tenues wat we meegebracht hadden, een geschenk uit de hemel was, helemaal klonk er een hels kabaal van blijdschap toen de kinderen ook nog eens snoep van ons aangeboden kregen.

Dit was echt ontroerend om te zien, dit geeft onze stichting de kracht om verder te zoeken naar Materialen maar ook naar financiële sponsors voor deze zeer arme school. Als we nu een sponsor vinden van 700 x 30 dalasie is ongeveer 500 euro, dan kunnen we 700 kinderen voor 1 jaar op school zetten, dachten we mijmerend toen we over de stoffige weg terug reden. De pont terug bleek een ramp te zijn, corruptie en slijmen bleek de sleutel te zijn om de overkant te bereiken. Het kostte ons uiteindelijk 2000 dalasie extra en 5 uur wachten voordat we avonds laat moe maar voldaan in ons thuishonk waren.

Dag 26, Rustig aan gedaan om bij te komen van de helse rit naar Samikuta lekker geluierd alleen maar de Alleu Badara Jallow Memorial Sen Sec school  bezocht om afspraken te maken. Een club uit Sanchalou Sulyjobe Village, waar de plaatselijke Central United FC een tenue aangeboden kreeg en AZ die door diefstal een tenue had verloren een extra tenue kreeg van Colmschate 33.

Dag 27, Laatste dag van onze (werk)vakantie, de manager van Real de Banjul William, had me gebeld er had zich een manager van een academie gemeld en had hem gevraagd of hij hem in contact wilden brengen met mij. Uiteraard ben hier op ingegaan en heeft ook deze academie een voetbal set van OJC en ballen van Aguri van mij ontvangen, ook heb ik toegezegd zijn academie in november verder te gaan helpen. Ik heb verder deze dag gebuikt om afscheid te nemen van allen die me toch bijzonder geholpen hadden. De vakantie zat er weer op de 27 dagen bleken voorbij gevlogen te zijn. Ik was tevreden en blij te hebben kunnen doen wat ik gedaan had. Onderweg naar de luchthaven bedacht ik dat ik eigenlijk best wel veel op het strand gelegen had, in uren uitgeteld kon dat best wel eens 10 uur zijn geweest, schandalig eigenlijk, de volgende keer ga ik zeker 11 uur op het strand liggen. Tevreden heb ik deze “werk”vakantie afgesloten, met dank aan onze sponsors:

Aguri Sport, HMVV, AZ, Masita Sportswear, FC Eindhoven, OJC , FC Willem II, Colmschate ’33, FC Den Dungen en FC Marvilde