Gambia april 2011

Gambia April 2011

Eindelijk het reisverslag van onze reis naar Gambia 

Op de aankomstdag en op zaterdag alles uitgepakt en verder een beetje geluierd. Op zondag met Harrie en Ria naar Papa Low (Leo) geweest. Leo heeft een container naar Gambia gestuurd en 24 dozen van ons daarin (gratis) een plaatsje gegeven.

Dag 4, maandag: Contacten gelegd met verschillende clubs, Pap ontmoet en met Ian van Eindhoven FC gesproken. Verder lekker aan het strand gelegen.

Dag 5, dinsdag: Met Harrie en Ria naar het huis van Yellow geweest waar we waren uitgenodigd te komen eten. Het was een hele belevenis om met de pont naar de overkant van de Gambia River te komen. Verder niks meer gedaan.

Dag 6, woensdag: Het wachten was op de container met dozen. Rond 16.00 uur kregen we een telefoontje dat de container vrijgegeven was en de goederen afgehaald konden worden. Toen begon de ellende. Gauw iets moeten regelen voor de opslag van de dozen. Ik wilde de dozen in de buurt houden om vervoerskosten naar Penyem uit te sparen. We hebben uiteindelijk de dozen opgehaald en een gedeelte bij Bintu (een kennis van Harrie) geparkeerd. De overige hebben we in ons appartement gelost. In totaal hadden we 25 dozen op onze kamer staan.

Dag 7, donderdag: De eerste club Fatoto FC uit Fatoto heeft zich gemeld. Een afspraak gemaakt dat ze zelf de doos komen ophalen. Een reis van 400 km in Gambia kost 2 dagen en het was voor ons ondoenlijk om daar heen te reizen.

Ook op donderdag hebben we in ons appartement een onderhoud gehad met Miss Haddy Njang, een parlementslid in Gambia. We hebben gesproken over onze Stichting en over haar verkiezingscampagne die op dat moment aan de gang was. Afgesproken dat we zaterdag laten weten hoeveel tenues en ballen de Stichting kan schenken aan clubs uit haar regio. We zijn uitgekomen op 3 clubtenues en 20 ballen. Die zullen op de ronde door haar regio worden uitgedeeld. De rest zal met onze volgende reis meekomen. Als tegenprestatie zorgt zij voor publiciteit in 3 nieuwsbladen.

Dag 8, vrijdag: weinig gedaan. Lekker lui aan het strand gelegen.

Dag 9, zaterdag: vandaag was het van 09.00 uur tot 13.00 uur “cleaningday”. Er mag geen enkele auto rijden in die tijd. In Gambia is enkele malen per jaar een dag in het leven geroepen om alles schoon te maken. Na 13.00 uur zijn we eerst naar de winkel van Yassin gegaan. Hij gaat de spullen die we niet kwijt kunnen (incompleet) aan de bevolking verkopen om op die manier zijn gezin te onderhouden. Later, rond vijven, bezoek gehad van Hassan van Fatoto FC en hem spullen meegegeven. Hij heeft beloofd zelf foto’s te maken en te zorgen dat die bij mij terecht komen.

Dag 10, zondag: Vandaag hebben we eerst een bezoek gebracht aan een zeer arme familie. Van dit gezin gaan we (privé) 2 (sponsor) kinderen op scholen plaatsen. Omar van 5 jaar en Kaddijatou van 6 jaar waren thuis. We hebben de afspraak gemaakt dat we Kaddijatou en Omar op de Nurceryschool in Kotu gaan plaatsen. Er liepen echter nog 2 kinderen rond, Adama en Kombech beiden 4 jaar oud. Na onderling overleg hebben we besloten om ook deze 2 kinderen van ons privé geld naar de Nurceryschool te doen.

In totaal gaan er, nadat we alles doorgenomen hadden, 4 kinderen naar de Nurcery school in Kotu toe. Na foto’s te hebben genomen zijn we weer vertrokken om een bezoek te brengen aan onze sponsorkinderen Aminata en Lamin Njie. Na een warm welkom heb ik de PC van Aminata gecontroleerd op de werking ervan. Ze mist een printer, dus volgende reis gaat er een printer mee. Nog even over de schoolresultaten gesproken. Niet om over naar huis te schrijven!!

Dag 11, maandag: Vandaag hadden we een bezoek aan Kalifa in Sifoe op het programma staan. We werden hartelijk ontvangen. Na een rondleiding heeft Kalifa 2 elftallen uitgenodigd zodat we foto’s konden maken voor onze sponsors.

Dag 12, dinsdag: Vandaag niet veel gedaan: lekker op het strand gelegen.

Dag 13, woensdag: vandaag een heftige dag gehad. Eerst in de ochtend naar de school van de nieuwe kinderen geweest. Dit werd (uit kostenoverwegingen) voor alle vier de Nurceryschool in Kotu. We hebben 100,- euro per kind afgesproken. Na de ouders ingelicht te hebben zijn we naar de SOS school van onze kinderen Aminata en Lamin gegaan. We hebben daar een onderhoud gehad met de leraren van Aminata en Lamin. Het bleek dat Lamin in de examentijd erg ziek was en daardoor veel gemist heeft. We waren uiteraard teleurgesteld maar spraken af het eindresultaat af te wachten.

Dag 14, donderdag: Vroeg in de ochtend met Haddey Njang 2 scholen bezocht. Later in een persoonljk gesprek in ons appartement kreeg ik van Mevrouw Haddy Njang een stuk grond van 100 x 100 voor de bouw van een voetbalacademie, aangeboden. De grond krijgt de Stichting voor een periode van 10 jaar gratis in bruikleen. Na afloop van ons gesprek zijn we de auto ingestapt en zijn weer naar Jassin gereden om zijn nieuwe winkel te gaan bekijken en naar Gamtel om een vaste internet verbinding te regelen.

Dag 15, vrijdag: Vandaag stond een bezoek naar de school van Harrie en Ria gepland. Deze Marent school in Iboutown zag er super goed en verzorgd uit. Daarna stond Essa op het programma. Essa heeft een jeugdteam: Boys FC. Verder ging de reis naar Leo om afscheid te nemen. Leo vertrok vandaag weer naar huis.Dag 16, zaterdag: Vandaag stond op het programma een bezoek aan een team dat in Brikama zit. We werden gastvrij ontvangen, kregen iets te drinken en gingen naar het voetbalveld. Spulletjes verdeeld en na een wedstrijd zijn we richting New Yundum gereden om daar mijn (huur)auto op te halen. Onze Belgische vriend Leo had me, tegen een kleine dagvergoeding, een auto toegezegd.

Dag 17, Deze zondag zouden onze 2 kinderen op ons appartement komen. We wilden in alle rust eens met ze praten. Nadat ik eerst een jeugdteam in Lamin Village had bezocht en voorzien van shirts rond 13.30 uur de kinderen gaan ophalen. Na een middagje strand zijn we naar ons appartement gegaan, lekker gegeten en bijgepraat.

Dag 18, maandag: Er stond een wedstrijd van de jeugd op het programma. Samen met Harrie zijn we naar Lamin Jammel gereden om daar een ontmoeting te hebben met Lamin Klayoto.

Dag 19, dinsdag: Vandaag stond ons om 10.00 uur een ontmoeting met de Mr. Numo, hoofd van de Nurceryschool, en avonds een wedstrijd van Latrikunda FC te wachten. Na ons gesprek met Mr Numo over de plaatsing van de kinderen van Rob en Ninie uit Nederland heb ik hem een laptop, geschonken door onze nieuwe secretaris, uit Nederland gegeven. Deze Nunrceryschool heef totaal niets. De school bestaat van bedelen en sponsors zoeken om de leraren te kunnen betalen. Later ben ik nog een keer naar de school geweest en heb 4 dozen kinderkleding, met dank aan Rava Sport, afgegeven. Rond 16.30 uur ben ik nog even een wedstrijd in Latrikunda gaan bekijken.

Dag 20, woensdag: Onze geplande reis naar Penyem gaat niet door. Rond 13.00 uur ben ik met Harrie naar het hoofdkantoor van de GFA (Gambiaanse Footbal Accocation) geweest. We hebben daar een gesprek gehad met de secretaris van de bond. Harrie wil namens Enter FC een voetbalteam van Gambia uitnodigen in Nederland. Harrie moet een officiële uitnodiging laten sturen en dan zou er een team onder de 17 of 20 vrijgemaakt worden om in 2012 in Nederland te komen spelen. In de avond was een wedstrijd gepland in New Yundum van Juniors Paradice FC. De jongens stonden al te wachten en de prachtige rode shirts van sponsor HMVV stonden de jongens prima en samen met witte broekjes was het feest compleet.

Dag 21, donderdag: Vandaag stond Penjem opnieuw op het programma. Na een reis door het droge landschap van Gambia veilig in Penjem aangekomen. Welkomstwoord van de Alcalla (burgemeester van Penjem), Sana (hoofd van de voetbalclub) en het hoofd van de school. Een gesprek volgde en verder was het wachten op de pers. Er zou een reporter komen van the Observer en er kwam een radio-interview op Radio Westcoach. Om 12.30 uur kwamen inderdaad de reporters, en de interviews en presentatie konden beginnen. In het interview liet ik iets los van de ambities van onze Stichting: een voetbal-academy bouwen. De Alcalla van Penyem greep deze kans en we kregen, als we de academy in Penjem bouwen, grond van zeker 200 x 200 meter met de mogelijkheid voor uitbreiding tot 500 x 500 meter, aangeboden.

Dag 22, vrijdag: Het was alweer de 3de week van onze reis. Deze ochtend heb ik eerst Latrikunda FC met aan het hoofd Lamin Camara, bezocht. Ze hadden, triest genoeg, 2 maanden terug 3 spelers verloren. Een ongeluk op de terugweg van een toernooi in Senegal had hun het leven gekost. Om 15.30 uur kwam Ian van Eindhoven FC me weer ophalen voor een wedstrijd. Ik had nog steward jassen en hesjes van FC Eindhoven en heb die overhandigd. Ons Eindhoven FC won de wedstrijd op kunstgras met 3-1.

Dag 23, zaterdag: Vandaag zou ik met Jassin naar de bank gaan. Jassin had een winkeltje en wist niet hoe hij een bankaccount moest openen. Omdat het Pasen was stond er een rij in de bank van zeker 100 mensen. Vrij zinloos dus om te wachten. Rond 16.30 uur werd ik opgehaald door Ibrarim Njie, bestuurslid van een voetbalclub in Sukuta. Deze club speelde om 17.00 uur een finalewedstrijd om de plaatselijke beker. De eindstand gaf 1-1 aan zodat de winnaar door strafschoppen bekend moest worden. Ibrahim’s team verloor de wedstrijd na het nemen van strafschoppen.

Dag 24, zondag: Op het programma stond een ontmoeting rond 11.00 uur bij Ali Baba, om over de toekomst van Eindhoven FC te praten. Het bleek dat deze club dringend om geld verlegen zit. Ze willen een sterk team inschrijven voor de competitie. Het gesprek na ruim 1 uur afgerond. De Stichting kan geen geld geven omdat simpelweg de middelen ontbreken. Ze gaan nu een “promotie-dvd” maken om, onder anderen, de sponsors van het echte FC Eindhoven te laten zien en hopen dat die ook voor het kleine FC Eindhoven iets kunnen doen. Na afscheid te hebben genomen ben ik richting New Yundem gereden om daar een bezoek te brengen aan Lamin en zijn club.

Dag 25, maandag: Vandaag brengen we een bezoek aan Latrikunda FC. Voor aanvang van hun wedstrijd bood ik spullen aan, gaf een toespraak en besloot voor aanvang wedstrijd 1 minuut stilte in acht te nemen voor de verongelukte teamgenoten. Ik zag weer tranen bij sommige jonge spelers. Toen de wedstrijd begonnen was ben ik na 15 min weggegaan omdat het geheel ook veel later dan gepland was begonnen. Amminata en Lamin gaan ophalen. In de avond hebben we spaghetti gemaakt en later heb ik de kinderen weer naar Manjay gebracht.

Dag 26, dinsdag: Om 10.00 uur hadden we Jassin uitgenodigd op ons appartement. Hij wilde advies over een bankaccount. In de avond had ik een afspraak met Lamin van New Yundum FC. Deze heb ik afgezegd omdat ik erge pijn in mijn rug had.

Dag 27, woensdag: Vandaag om 09.00 uur in de ochtend zou Eindhoven FC een promotiewedstrijd op kunstgras spelen. De wedstrijd zou gefilmd worden en later op DVD worden gezet. De DVD kan dan door mij als promotiemateriaal in Nederland gebruikt worden. De eindstand bij deze wedstrijd was 3-1 voor Eindhoven. De overdacht van de DVD zou op donderdagavond bij Ali Baba plaatsvinden. Verder staat rond 10.30 uur een bezoek gepland bij een zeer arme familie. In de avond rond 16.30 uur de wedstrijd bij Lamin in New Yundum. Deze club krijgt extra spullen want Lamin heeft mijn goederen opgeslagen voor 2 weken en heeft me goedkoop een auto verhuurd. Lamin blij en de spelers gingen in gebed voor ons. Heel speciaal!
Dag 28, donderdag: Om 11.00 uur stond in Bakou de wedstrijd van Malick Kassama met zijn Birmingham op het programma,. Malick was dit bijna vergeten maar hij en zijn team waren dolgelukkig met de tenues en ballen die wij achterlieten. In de avond ben ik naar Ali Baba gegaan. Eindhoven FC had me uitgenodigd voor een etentje en wilden de DVD aanbieden.

Dag 29, vrijdag, laatste dag: Vandaag, zoals zo vaak, natuurlijk hartstikke druk. Het team Black Diamonds FC van Sykou (ober van Palm Beach) stond klaar voor een demo. Wegens tijdgebrek Sykou maar uitgenodigd op het appartement en hem spullen voor zijn team en voor zijn gezin meegegeven. Alles ingepakt voor onze terugreis, inclusief de bedankbrieven, een bordje bestemd voorRava Sport en Balans Sport, diverse verklaringen voor o.a. V.V Schijndel, OJC Rosmalen enz.

Rond 17.00 uur zijn we naar New Yundum gereden en hebben de auto ingeleverd. Dan samen met Harrie en Ria naar de luchthaven en onze reis naar Nederland kon beginnen.

Einde van een drukke vakantie die toch veel voor de Stichting heeft opgeleverd: promotie- materiaal, een stuk land in Penjem, gesprekken met de G.F.A., met het ministerie van sportzaken, veel extra aandacht in de kranten, en veel gelukkige clubs en scholen. Allemaal dankzij de gulle gevers in Nederland.

Verslag van Yankuba Vermeulen met dank aan P.V.