Gambia februari 2012

Reisverslag Gambia februari 2012

Dag 1: Lamin, een persoonlijke vriend, stond op het vliegveld om mij op te halen. Nadat hij me een auto ter beschikking had gesteld ben ik naar het appartement gereden. Verder rustig aan gedaan.

Dag 2: Met auto naar een reparateur geweest. In totaal kostte me dat 4 uur. De auto heeft een noodreparatie gehad en ik ben daarna alvast 4 dozen gaan ophalen uit de opslag (van november vorig jaar). Perfect: alle dozen stonden netjes op mij te wachten. In de avond rond 16.30 uur naar New Yundum gereden. Lamin is voorzitter van Jerra Bomba (later meer hierover). De jongens ontmoet die voor mij een testwedstrijd geregeld hadden. Na afloop terug gereden en niets meer gedaan.

Dag 3: Vandaag was een belangrijke dag. Er was een afspraak met The Gambia Investment & Export Promotion Agency, ter voorbereiding van een gesprek met de regering van Gambia. Hoofddoel was een voetbalacademie bouwen in Gambia met hulp van een sponsor in Nederland. De consul van Brussel (waar ik ter voorbereiding was geweest) had zijn huiswerk goed gedaan en had de directeur van GiEPA goed geïnformeerd. Daarna een afspraak met een schoolhoofd uit Samikuta. Dit ligt vanaf Bara 2 uur rijden het achterland in. Zijn school heeft 150 kinderen. Deze moesten schriften in 3 stukken delen zodat ze 3 kinderen een “schrift” konden geven. Deze school had echt hulp nodig. Ik heb toegezegd te helpen met sportkleding, voetbalballen en handballen, schriften en potloden. Verder probeer ik in Nederland een sponsor te vinden die het schoolgeld van de 150 kinderen (ongeveer 15.000 dalasie = 400,00 euro) per jaar wil betalen. Ben na dit gesprek weer 3 dozen uit de opslag gaan halen.

Dag 4:  Om 15.30 uur ben ik naar Lamin gegaan. Er was een belangrijke wedstrijd. Jerra Bamba tegen een team uit Kini Basou, een buurland van Senegal. Het verzamelen was bij het hoofdkantoor van GFA en onder politiebegeleiding reden we naar het stadion in Brikama. Daar aangekomen was het een enorme drukte. In een interview maakte Lamin bekend dat de naam Jerra Bomba per direct gewijzigd werd in Willem II Football Accademy. De wedstrijd  was leuk en uiterst sportief. Ik geloof dat 4 of 5 keer voor een overtreding gefloten is. Later ben ik in de donker teruggereden, auto afgesloten en naar de kamer gegaan. Daar miste ik mijn autosleutel. De gehele avond zoeken op mijn kamer leverde niets op.

Dag 5: Vandaag verplicht wachten op Lamin. Hij zou kijken of er een reserve sleutel van de auto was: nee dus! George (monteur van Lamin) is uiteindelijk gekomen om het stuurslot te demonteren. Deze dag niets meer gedaan behalve natuurlijk afspraken verzetten.

Dag 6: Om 10.30 uur een gesprek gehad met William, de manager van Real de Banjul FC. Hij vroeg om hulp voor zijn 2de en 3de team. Afgesproken dat ik eerst een wedstrijdje wil zien om te kijken wat voor vlees ik in de kuip heb. Rond de middag een telefoontje gekregen dat de auto opgesleept zou worden. Hij moest aan de computer voor het maken van een nieuwe afstandsbediening. Deze dag verder niks meer gedaan.

Dag 7: Al 2 dagen zonder auto is een ellende, zeker als je nog veel te doen hebt. Maar een beetje geluierd en verder alles opnieuw moeten uitstellen.

Dag 8: Lamin heeft gebeld. En ja hoor, rond 13.00 uur kwam dan eindelijk de auto. Blij dat ik weer aan de slag kon. Naar de opslag om enkele dozen op te halen. Onderweg bleek de claxon dienst te weigeren. Terug naar de garage.

Dag 9: Vandaag naar New Yundum gereden voor een gesprek met Willem II. Omdat er een regiovertegenwoordiger van onze Stichting (Rene) op bezoek komt, zou het leuk zijn een oefenwedstrijdje te zien. Uiteraard was dat snel geregeld. De auto moest weer naar de garage omdat de dashboardverlichting uitviel. Na reparatie naar Brikama gereden waar een team van Juventus FC klaar stond. De jongens stonden al vol ongeduld te wachten en waren dolgelukkig met de geschonken tenues.

Dag 10: Weer naar de opslag gereden om de auto vol te laden. Op het programma stond een bezoek aan Seikou Camara. Hij heeft ook een voetbalteam en hij zou tevens zorgen voor de verdeling van goederen op een zeer arme school (zie dag 3). Ik had voor de school 3 dozen gereserveerd met normale kleding kinder – tenues en enkele voetballen. Na de gebruikelijke dankwoorden terug gereden. Om 16.00 uur een afspraak met Milan FC in Serakunda en ook hen voorzien van tenues en ballen. Na dit treffen ben ik snel een bezoekje gaan brengen aan AZ FC en met John de hoofdtrainer gesproken. Daarna wat boodschappen gedaan en de dag afgesloten.

Dag 11: Vandaag ben ik met onze sponsordochter Aminata naar de tandarts geweest. Ze had last van haar kies. Ze had al eerder een behandeling gehad toen wij in Gambia waren en nu kwam dus het vervolg. Eigenlijk veel te laat. Dit gewoon omdat haar moeder de kosten hiervan niet kon betalen. Vandaag zou onze regiovertegenwoordiger Rene Gambia bezoeken. Ik kon hem niet ophalen van het vliegveld omdat er een wedstrijd in Brufut gepland stond. Baba Ceecay stond daar met zijn team te wachten om shirts in ontvangst te nemen.  Mijn fout was dat ik voor 3 teams kleding had toegezegd en maar voor 1 team spullen bij me had. Nadat ik Baba had toegezegd dat hij bij de volgende zending voor de anders teams kleding zou ontvangen, ben ik weer terug gereden.

Dag 12: Vandaag een wedstrijd van Real de Banjul. Rond 16.00 uur reden we (Rene onze regiovertegenwoordiger en ik) naar Banjul om daar in het stadion de FC te zien. We konden meteen genieten van een wedstrijd van het beloften team van 1ste divisieclub Real de Banjul. Het beloften team speelde leuk en na de wedstrijd bood ik het team een compleet nieuwe set tenues aan inclusief wedstrijdballen. De dank van deze jongens was groot omdat ze nu ineens verlost waren van het gebruik van de afdankertjes van het 1e. Na deze presentatie zijn we terug gereden, lekker gegeten en bijgepraat.

Dag 13: Vandaag ben ik de dag begonnen met de rest van de dozen uit de opslag te halen. Alles was aanwezig en dus een compliment voor de beheerder. Naar het appartement gereden en alles uitgezocht. Er stond een afspraak op het programma met de eigenaar van Real de Banjul en in de avond een oefenwedstrijd van FC Latrikunda. In een gesprek met Real de Banjul kwam naar voren dat ze graag met onze stichting wilden samenwerken. De avond was gepland voor de oefenwedstrijd van FC Latrikunda. Het bestuur maakte me duidelijk dat ze graag de naam wilde wijzigen in een Nederlandse clubnaam. Na het oefenpotje terug gegaan in de wetenschap dat we weer een “Nederlandse vereniging” in Gambia gaan krijgen.

Dag 14: Vandaag had onze vertegenwoordiger Rene een gesprek met een andere Stichting geregeld. Deze stichting zocht voetbalspullen voor hun school. Natuurlijk hebben we direct onze hulp toegezegd. In de middag had de eigenaar van 1ste divisie club Real de Banjul ons uitgenodigd voor een wedstrijd in het stadion van Banjul. Het was mooi “een profclub” in actie te zien. De speelstijl is “lange halen, gauw thuis” maar wel leuk. We hebben bij een stand van 3-0 Banjul weer verlaten. De “eigenaar” nodigde ons direct weer uit voor komende wedstrijd omdat ze al heel lang niet meer gewonnen hadden en ons nu als gelukbrengers zagen.

Dag 15: Vandaag een druk programma. Bezoeken gepland in Brikama Nyamfoal, Kafuta Village en nog een plaats waarvan ik de naam kwijt ben. Voor deze gelegenheid had ik mijn vaste verslaggever Barry van de Observer ook gevraagd. Ons eerste bezoek was aan Hassan die een vereniging in Brikama heeft. Nadat we de eerste tenues uitgedeeld hadden werd er een heus verslag door Barry gemaakt. Hierna zijn we naar Kafuta gereden. Dit dorp ligt ongeveer 50 km het binnenland in. Daar aangekomen stond de complete school, waar de elftallen thuis waren, op ons te wachten. Geweldige dankbaarheid voor drie complete tenues. Het was te laat geworden om de 3de partij te bezoeken.

Dag 16: Vandaag staat een gesprek met de GFA (dhr. Max Jallow) en een bezoekje aan Nurceryschool II op het programma. In de avond een wedstrijd van een team van FC Latrikunda bezoeken. Dit was het team dat tijdens een terugreis van een wedstrijd een ongeval kreeg waarbij 3 jongens om het leven kwamen. Het gesprek met Max verliep prima. Ik kreeg een uitnodiging voor het bijwonen van de wedstrijd Brikama United FC tegen een elftal uit Senegal. Vanzelfsprekend nam ik zijn uitnodiging graag aan. Het bezoek aan Ms. Numo van de Nurceryschool was weer hartverwarmend. De eerdere geleverde laptop bleek een batterijprobleem te hebben en ik heb beloofd dit bij het volgend bezoek op te lossen. De avond was, zoals gezegd, voor FC Latrikunda. Shirts uitgedeeld en naar het appartement.

Dag 17: Vandaag een rustige dag. Om 10.00 uur een afspraak met Ian van Eindhoven FC en om 16.00 uur een wedstrijd van FC Milan. Deze club wil ook de naam wijzigen. Nog even heel goed bekijken welke naam dat kan gaan worden. Ongetwijfeld zit er tussen onze sponsors iemand die zoiets leuk vindt. Het uitdelen van de tenues was weer een feest. Na de dankwoorden snel naar het appartement voor een gesprek met John van AZ FC.

Dag 18: Vandaag een drukke dag. Om 10.00 uur naar het trainingskamp van AZ Footbal Academie. Nadat ik John voorzien had van een prachtige trainer-outfit ben ik terug gegaan om me om te kleden voor de wedstrijd waarvoor Max Jallow ons had uitgenodigd. De wedstrijd Brikama United FC tegen Oukam FC uit Senegal was voor Gambia nogal belangrijk gezien de aandacht van het publiek, de pers en de vele regeringsvertegenwoordigers. Rene en ik kregen een echte VIP-behandeling. Waarschijnlijk was door de komst van enkele hoogwaardigheidsbekleders veel politie op de been en was er veel beveiliging aanwezig. Na de wedstrijd liep ik de bondscoach van het damesteam van Gambia, Red Scorpions tegen het lijf. Toegezegd dat ik weer eens contact zou opnemen. Weer richting thuisbasis gereden. Een mooie dag afgesloten.

Dag 19:  Na een gesprek om 10.00 uur met Ian van Eindhoven FC gingen Rene en ik de wedstrijd Willem II A – Willem II B bekijken. Deze oefenwedstrijd werd gespeeld in het officiële UEFA stadion met een prachtig kunstgrasveld. Het bleek dat de UEFA hier in Jerra Bomba een opleidings-instituut heeft en een gloednieuw veld had laten aanleggen. Uitslag van 5-1 voor het A team. Willem II Footbal  Academy kan gerust trots zijn op de kwaliteit die op het veld liep. Na de wedstrijd terug naar huis. We hadden om 16.00 uur weer een wedstrijd. FC Milan tegen een team van Baba Ceecay uit Brufut. Deze keer een zandvlakte als speelveld. Daarna snel terug naar de thuisbasis waar FC Oasis een wedstrijd speelde. Ook hier weer een zandvlakte. Onvoorstelbaar, die jongens spelen en rennen alsof het 10 graden is. De dag moe afgesloten.

Dag 20: Deze dag staat helemaal in het teken van gesprekken en bezoeken. Achtereenvolgends had ik een afspraak met de GiEPA, met Max Jallow (sportconsul) een bezoek aan Mr. Numo van onze Nurceryschool in Kotu en een bezoek aan een andere Nurceryschool in Serrakunda. Daar was een speciaal voor mij een wedstrijd geregeld. Leuk om te zien hoe die kleintjes op een kluitje achter de bal aanlopen. Daarna snel naar John van AZ FC om zijn pupillen in actie te zien en toen snel naar huis voor een gesprek met de bondscoach van het damesteam van Gambia, Chokko Mbenga. Na dit gesprek snel de familie van Seikou een bezoekje te brengen en tevens zijn team even in actie te zien. Weer een dag voorbij.

Dag 21: Voorlaatste dag. Vandaag gesprekken met  Antonyke van Stichting Gambia Future en met onze sponsorzoon Lamin. Dan een ontmoeting met Fouday Jatta, speler van Real de Banjul en tenslotte spullen inleveren bij de opslag voor de volgende keer. Verder weer veel afspraken gemaakt voor de volgende reis naar Gambia. In totaal hebben zich 8 nieuwe clubs en 1 school gemeld die graag gebruik willen maken van onze sponsordiensten. Een drukke werkdag afgesloten.

Dag 22: Dat was het weer. Ben uiteindelijk toch tevreden.  Rond 10.00 uur de auto ingeleverd bij Lamin. We vliegen om 14.00 uur weer terug naar Nederland. Prachtig weer gehad. We kijken nu alweer uit naar onze volgende reis want we zijn er nog lang niet. We werken verder aan de droom van onze stichting: het bouwen van een voetbalacademie in Gambia.