FC Eindhoven

De Gambia topper FC Eindhoven tegen FC Willem II

Op d..d 28-4-2012  gingen we FC Willem II voorzien van voetbalmaterialen, geschonken door de grote broer uit Tilburg. Om dit alles een feestelijk tintje te geven was een heel programma gemaakt. Er zou eerst een dames team van FC Willem II spelen en om 17.00 uur de topper FC Willem II – FC Eindhoven.

Voor deze wedstrijd hadden we een journalist van The Observeruitgenodigd (klick op de link om zijn artikel te lezen). Deze goede man zou de presentatie van de voetbalspullen gaan beschrijven. De wedstrijd van FC Willem II tegen FC Eindhoven, ook een team gesponsord door onze Stichting, begon zeer sterk.

Ik heb met bewondering en plezier staan kijken. Terecht kwam FC Eindhoven op voorsprong. Het spel werd harder want FC Willem II wilde niet verliezen. Na rust verliep het spel ruwer (lees: te ruw) en heb ik er zelfs iets van gezegd. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd met 3-4 in het voordeel van FC Eindhoven.

Een daverend applaus volgde en de tevreden en trotse elftallen werden door de voorzitter van de Stichting (ik dus) toegesproken. Ik kon toch niet verliezen: beide teams worden door de Stichting gesponsord.
“Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn”


Dit aloude clublied van FC Eindhoven klinkt in Gambia niet uit een geluidsinstallatie. De grasmat verdient het woord gras niet echt. Als het een bestaand woord was zouden we beter zandmat kunnen gebruiken. De tribune bestaat uit enkele hekjes en een deel afrastering langs het veld. In niets doet de accommodatie denken aan ons stadion aan de Aalsterweg.

Toch speelt het eerste elftal in complete FC Eindhoven tenues voorzien van de sponsornaam. Nog sterker: de naam van de club is FC Eindhoven. Toen onze Stichting de vereniging vorig jaar ging voorzien van nieuwe voetbaltenues was de blijdschap zo groot dat in een bestuursvergadering spontaan werd besloten tot naamsverandering over te gaan.

Hieraan kunnen we zien wat een geweldig impact mooie kleding heeft voor deze arme bevolking. Dit is voor ons westerlingen bijna niet te bevatten.

Het is daarom ontzettend belangrijk dat het bestuur en sponsor van ons FC Eindhoven heeft besloten onze Stichting de helpende hand te reiken. De animo van de jeugd in Gambia om serieus te gaan voetballen wordt vele malen groter als ze er op het veld uitzien als “echte profs”. Wij geven die mensen een toekomstdroom en, misschien nog veel belangrijker, houden de jeugd “van de straat”.

Verenigingsleven en clubverband worden door schenkingen zoals van FC Eindhoven nieuw leven ingeblazen.

Een “dankjewel” is daarom zeker op zijn plaats. Eigenlijk een veelvoud daarvan omdat niet alleen spelers maar ook hun ouders, familie en vrienden zoveel plezier beleven aan de tenues van de “profclub uit Nederland”.

Kennen we niet allemaal het spreekwoord:

 

“goed voorbeeld doet goed volgen”? Wie weet?